پیشرفتهای فناوری بستهبندی مواد غذایی: از سنتی تا نانوفناوری
پیشرفتهای فناوری بستهبندی مواد غذایی: از سنتی تا نانوفناوری
در این مقاله، به بررسی نقش بستهبندیهای نوین و استفاده از نانوفناوری در بهبود ویژگیهای بستهبندی مواد غذایی پرداخته شده است. افزایش جمعیت و تقاضا برای مواد غذایی سالم و با کیفیت، نیاز به استفاده از بستهبندیهای مؤثرتر را الزامی کرده است. بستهبندیهای سنتی قادر به پاسخگویی به تمامی نیازهای موجود نیستند و این مسئله نیاز به نوآوری در صنعت بستهبندی را بیشتر میکند. در این مقاله، تأثیر نانوفناوری بر ویژگیهای مکانیکی، حرارتی، ضدمیکروبی و جاذبهای گاز در بستهبندیهای مواد غذایی بررسی شده است. روش کار شامل مرور مقالههای مرتبط و تحلیل پژوهشهای پیشین است که نشان میدهد نانوذرهها میتوانند بهطور مؤثری ویژگیهای بستهبندی را بهبود بخشند. بحث و نتایج این مقاله نشان میدهند که استفاده از نانوذرهها بهعنوان پرکننده در مواد پلیمری بستهبندی میتواند به افزایش استحکام مکانیکی، بهبود پایداری حرارتی، ایجاد ویژگیهای ضدمیکروبی و جاذب گازها کمک کند. این فناوریها نه تنها ماندگاری مواد غذایی را افزایش میدهند، بلکه به کاهش ضایعات و حفظ ارزش غذایی فرآوردهها نیز کمک میکنند. در نتیجه، بهرهگیری از نانوفناوری در بستهبندی مواد غذایی میتواند بهطور چشمگیری کیفیت و ایمنی مواد غذایی را بهبود بخشد و به کاهش ضایعات کمک کند. نتایج این مقاله میتواند به توسعه بستهبندیهای پایدار و دوستدار محیط زیست و ارتقای پایداری منابع طبیعی کمک کند.
سرفصلها:
1- مقدمه
2- اهمیت بستهبندی
3- تاریخچه بستهبندی
4- انواع بستهبندی
5- فناوریهای نوین در صنعت غذا
6- نانوفناوری و بستهبندی مواد غذایی
7- نتیجهگیری
سرفصلها:
1- مقدمه
2- اهمیت بستهبندی
3- تاریخچه بستهبندی
4- انواع بستهبندی
5- فناوریهای نوین در صنعت غذا
6- نانوفناوری و بستهبندی مواد غذایی
7- نتیجهگیری
لطفا برای مشاهده متن کامل مقاله ابتدا وارد سایت شوید
منابـــع و مراجــــع
۱ - Arrieta, M. P., Peponi, L., López, D., López, J., & Kenny, J. M. (2017). An overview of nanoparticles role in the improvement of barrier properties of bioplastics for food packaging applications. Food packaging, 391-424.
۲ - Asgher, M., Qamar, S. A., Bilal, M., & Iqbal, H. M. (2020). Bio-based active food packaging materials: Sustainable alternative to conventional petrochemical-based packaging materials. Food Research International, 137, 109625.
۳ - Balbinot-Alfaro, E., Craveiro, D. V., Lima, K. O., Costa, H. L. G., Lopes, D. R., & Prentice, C. (2019). Intelligent packaging with pH indicator potential. Food engineering reviews, 11, 235-244.
۴ - Biji, K. B., Ravishankar, C. N., Mohan, C. O., & Srinivasa Gopal, T. K. (2015). Smart packaging systems for food applications: a review. Journal of food sciencetechnology, 52, 6125-6135.
۵ - Chan, R. B. Y. (2022). Packaging solutions for household food waste in the context of the food/beverage–packaging industry: A comparative review of empirical literatureindustry press releases. Resources, ConservationRecycling, 185, 106479.
۶ - Dainelli, D., Gontard, N., Spyropoulos, D., Zondervan-van den Beuken, E., & Tobback, P. (2008). Activeintelligent food packaging: legal aspectssafety concerns. Trends in Food Science & Technology, 19, S103-S112.
۷ - Deshmukh, B. D., Namdeo, A. G., Singh, S., Fulzele, D. P., & Mahadik, K. R. (2020). Effect of gamma-irradiation processing on microbial decontamination, bioactive shatavarin IV constituentshelf life of shatavari (Asparagus racemosus) marketed formulations. Radiation PhysicsChemistry, 174, 108896.
۸ - Dirpan, A., Hidayat, S. H., Djalal, M., Ainani, A. F., Yolanda, D. S., Khosuma, M., ... & Ismayanti, N. (2023). Trends over the last 25 yearsfuture research into smart packaging for food: A review. Future Foods, 100252.
۹ - Enescu, D., Cerqueira, M. A., Fucinos, P., & Pastrana, L. M. (2019). Recent advanceschallenges on applications of nanotechnology in food packaging. A literature review. FoodChemical Toxicology, 134, 110814.
۱۰ - Fauzi, B., Mohd Nawawi, M. G., Fauzi, R., & Liyana Mamauod, S. N. (2019). Physicochemical Characteristics of Sago Starch-Chitosan Nanofillers Film. BioResources, 14(4).
۱۱ - Feng, Y., Xie, L., Chen, Q., & Zheng, L. R. (2014). Low-cost printed chipless RFID humidity sensor tag for intelligent packaging. IEEE Sensors Journal, 15(6), 3201-3208.
۱۲ - Gandhi, N., Khurana, S., Mathur, R., Bansal, U., & Nair, R. (2022). Trends in Food Packaging: A Comprehensive Review. Asian Journal of Chemistry, 34(10), 2499–2510. https://doi.org/10.14233/ajchem.2022.23917.
۱۳ - Gill, Y. Q., Jin, J., & Song, M. (2020). Comparative study of carbon-based nanofillers for improving the properties of HDPE for potential applications in food tray packaging. PolymersPolymer composites, 28(8-9), 562-571.
۱۴ - González-López, M. E., Calva-Estrada, S. D. J., Gradilla-Hernández, M. S., & Barajas-Álvarez, P. (2023). Current trends in biopolymers for food packaging: a review. Frontiers in Sustainable Food Systems, 7, 1225371.
۱۵ - Jafarzadeh, S., & Jafari, S. M. (2021). Impact of metal nanoparticles on the mechanical, barrier, opticalthermal properties of biodegradable food packaging materials. Critical reviews in food sciencenutrition, 61(16), 2640-2658.
۱۶ - Joardder, M. U., Hasan Masud, M., Joardder, M. U., & Masud, M. H. (2019). Correction to: Food Preservation in Developing Countries: Challengessolutions. Food Preservation in Developing Countries: ChallengesSolutions, C1-C1.
۱۷ - Kordjazi, Z., & Ajji, A. (2021). Development of TiO2 catalyzed HTPB based oxygen scavenging films for food packaging applications. Food Control, 121, 107639.
۱۸ - Li, Y., Huang, X., Zeng, L., Li, R., Tian, H., Fu, X., ... & Zhong, W. H. (2019). A review of the electricalmechanical properties of carbon nanofiller-reinforced polymer composites. Journal of Materials Science, 54, 1036-1076.
۱۹ - Lunetta, E., & Cacciotti, I. (2024). An overview of the packaging industry: State of the art, opportunities, challenges, criticisms,solutions. Nanostructured Materials for Food Packaging Applications, 1-30.
۲۰ - Mahapatra, D., Goswami, S., & Das, M. (2024). New-Age Packaging for FoodsFood Products. In Food Process EngineeringTechnology: Safety, Packaging, NanotechnologiesHuman Health (pp. 165-187). Singapore: Springer Nature Singapore.
۲۱ - Marsh, K., & Bugusu, B. (2007). Food packaging—roles, materials,environmental issues. Journal of food science, 72(3), R39-R55.
۲۲ - Mlalila, N., Kadam, D. M., Swai, H., & Hilonga, A. (2016). Transformation of food packaging passive to innovative via nanotechnology: conceptscritiques. Journal of food sciencetechnology, 53, 3395-3407.
۲۳ - Nahar, L., Habibi, E., Gavril, G. L., Abdelfattah, G. M. M., Wrona, M., Nerín, C., ... & Sarker, S. D. (2025). Towards sustainable food packaging using natural compounds: A review of current research update. FoodBioproducts Processing.
۲۴ - Pandey, B. K., Pandey, S., Dhar, R., & Pandey, K. B. (2022). Application of Nanotechnology in the Food Industry. In Application of Nanotechnology in Food Science, ProcessingPackaging (pp. 1-16). Cham: Springer International Publishing.
۲۵ - Pargellis, S. (1944). Papermaking: The HistoryTechnique of an Ancient Craft. Risch, S. J. (2009). Food packaging historyinnovations. Journal of agriculturalfood chemistry, 57(18), 8089-8092.
۲۶ - Sullivan, D. J., Azlin-Hasim, S., Cruz-Romero, M., Cummins, E., Kerry, J. P., & Morris, M. A. (2020). Antimicrobial effect of benzoicsorbic acid saltsnano-solubilisates against Staphylococcus aureus, Pseudomonas fluorescenschicken microbiota biofilms. Food Control, 107, 106786.
۲۷ - Twede, D. (1997). Uneeda biscuit: The first consumer package?. Journal of Macromarketing, 17(2), 82-88.
۲۸ - Wahab, A., Rahim, A. A., Hassan, S., Egbuna, C., Manzoor, M. F., Okere, K. J., & Walag, A. M. P. (2021). Application of nanotechnology in the packaging of edible materials. Preparation of phytopharmaceuticals for the management of disorders, 215-225.
۲۹ - WHO Food safety. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety (Accessed 01-13). (2022).
۳۰ - Yadav, M., Liu, Y. K., & Chiu, F. C. (2019). Fabrication of cellulose nanocrystal/silver/alginate bionanocomposite films with enhanced mechanicalbarrier properties for food packaging application. Nanomaterials, 9(11), 1523.
۳۱ - Zhang, S., Wang, J., Yan, P., Hao, X., Xu, B., Wang, W., & Aurangzeib, M. (2021). Non-biodegradable microplastics in soils: a brief reviewchallenge. Journal of Hazardous Materials, 409, 124525.