روشهای کروماتوگرافی گازی بهمنظور تعیین باقیمانده سموم در مواد غذایی
روشهای کروماتوگرافی گازی بهمنظور تعیین باقیمانده سموم در مواد غذایی
روشهای کروماتوگرافی گازی بهطور گسترده برای آنالیز مواد غذایی به کار میرود. از این روش برای شناسایی کیفی و کمی ترکیبات موجود در مواد غذایی، مواد طبیعی، افزودنیها، آلایندهها مانند آفتکشها، آلودگیهای محیطی، سموم طبیعی، داروهای دامپزشکی و مواد بستبندی استفاده میشود. در این مقاله، روش تعیین باقیمانده سموم در مواد غذایی با دستگاه کروماتوگرافی گازی/طیفسنج جرمی از مرحله آمادهسازی نمونه تا گزارش نهایی و شرح مختصر دستگاه مورد بحث قرار گرفته است.
این مقاله شامل سرفصلهای زیر است:
1- مقدمه
2- آمادهسازی نمونه: استخراج و تصفیهی نمونه
۱-2- اصول آمادهسازی نمونهی مواد غذایی بهمنظور آنالیز ی سموم:
۱-۱-2- استخراج نمونه:
۱-۱-۱-2- استخراج مایع - مایع
2-1-1-2- روش حلال کاهش یافته
3-1-1-2- میکرو استخراج تک قطره
4-1-1-2- روشهای بر پایه جاذب
3- روشهای اندازهگیری کمّی
1-3- ستونهای کروماتوگرافی گازی
1-1-3- ستونهای پر شده
۲-۱-3- ستون مویینه
3-1-3- ستون مویینه سیلیکای جوش خورده
4-1-3- انتخاب ستون مویینه:
5-1-3- طول ستون، قطر داخلی و ضخامت
۲-3- انتخاب آشکارساز برای اندازهگیری سموم با کروماتوگرافی گازی
1-2-3- آشکارساز ربایش الکترون
۲-۲-3- آشکارساز نورسنج شعلهای
3-۲-3- آشکارساز یونیزاسیون شعله قلیایی:
4-۲-3- آشکارساز گرما یونی نیتروژن - فسفر
5-۲-3- آشکارساز طیفسنج جرمی
1-5-2-3- جفت شدن کروماتوگرافی گازی با طیفسنج جرمی
1-1-5-2-3- روش پایش
2-1-5-2-3- روش مانیتورینگ یون انتخابی
4- آنالیزهای تاییدی
1-4- تایید با استفاده از ستونهای با قطبیتهای مختلف
2-4- تایید به روش مشتقسازی
5- شبکه آزمایشگاهی فناوری راهبردی
6- نتیجهگیری
این مقاله شامل سرفصلهای زیر است:
1- مقدمه
2- آمادهسازی نمونه: استخراج و تصفیهی نمونه
۱-2- اصول آمادهسازی نمونهی مواد غذایی بهمنظور آنالیز ی سموم:
۱-۱-2- استخراج نمونه:
۱-۱-۱-2- استخراج مایع - مایع
2-1-1-2- روش حلال کاهش یافته
3-1-1-2- میکرو استخراج تک قطره
4-1-1-2- روشهای بر پایه جاذب
3- روشهای اندازهگیری کمّی
1-3- ستونهای کروماتوگرافی گازی
1-1-3- ستونهای پر شده
۲-۱-3- ستون مویینه
3-1-3- ستون مویینه سیلیکای جوش خورده
4-1-3- انتخاب ستون مویینه:
5-1-3- طول ستون، قطر داخلی و ضخامت
۲-3- انتخاب آشکارساز برای اندازهگیری سموم با کروماتوگرافی گازی
1-2-3- آشکارساز ربایش الکترون
۲-۲-3- آشکارساز نورسنج شعلهای
3-۲-3- آشکارساز یونیزاسیون شعله قلیایی:
4-۲-3- آشکارساز گرما یونی نیتروژن - فسفر
5-۲-3- آشکارساز طیفسنج جرمی
1-5-2-3- جفت شدن کروماتوگرافی گازی با طیفسنج جرمی
1-1-5-2-3- روش پایش
2-1-5-2-3- روش مانیتورینگ یون انتخابی
4- آنالیزهای تاییدی
1-4- تایید با استفاده از ستونهای با قطبیتهای مختلف
2-4- تایید به روش مشتقسازی
5- شبکه آزمایشگاهی فناوری راهبردی
6- نتیجهگیری
لطفا برای مشاهده متن کامل مقاله ابتدا وارد سایت شوید
منابـــع و مراجــــع
۱ - Gordon M.H, Principlesapplications of gas chromatography in food analysis. Book Ellis Horwood Series in Food ScienceTechnology, 1990.
۲ - Pawliszyn J, Handbook of Solid Phase Microextraction. University of Waterloo Waterloo, Ontario Canada, 2012.
۳ - Wilson, Ian D.; Adlard, Edward R.; Cooke, Michael; et al., eds. Encyclopedia of separation science. San Diego: Academic Press, 2000.
۴ - ۱۳۹۵ ،رویکرد جدید در کروماتوگرافی گازی،.کامران عشقی و پرویز سلیمانی دینانی
۵ - فصل نامه شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی سال 2017 و شماره 19