11- خودآرایی نانوذرات

11- خودآرایی نانوذرات
سطح مقاله

پیشرفته 1
کلمات کلیدی

مسابقه ملی فناوری نانو
امتیاز کاربران

۴ امتیاز از ۵ (۱۲ رای)

 
 
آمار مقاله

  • بازدید کل ۱۳۱,۸۲۲
 
آمار آزمون مقاله

  • کل شرکت کنندگان ۱۳۳۱
  • تعداد افراد شرکت کننده ۱۵۹
 
 

11- خودآرایی نانوذرات

خودآرایی فرآیندی خودبه‌خودی است که در طی آن، گونه­‌های شیمیایی با نظم خاصی بر روی یکدیگر قرار می‌گیرند و سیستم­‎های منظمی را به ­وجود می‌آورند. این فرآیند به‌وفور در طبیعت مشاهده می‌شود و از این‌رو درک عمیق آن به درک بهتر طبیعت می‌انجامد. فرآیند خودآرایی مولکولی توسط برهمکنش­‎های غیرکووالانسی و برگشت­‎پذیر اجزا در یک محیط مناسب انجام می‌‌گیرد که نیازی به اعمال شرایط خاص و کنترل بیرونی ندارد. فرآیند خودآرایی نانوذرات بر روی زیرلایه، بر اساس نوع زیرلایه استفاده‌شده به دو بخش کلی تقسیم‌بندی می‌شود: 1) خودآرایی شیمیایی نانوذرات بر روی سطوح بدون الگو و 2) خودآرایی شیمیایی نانوذرات بر روی سطوح الگومند. خودآرایی نانوذرات بر روی سطوح بدون الگو با استفاده از برهمکنش‌های کووالانسی و غیرکووالانسی (شامل برهمکنش‌های الکترواستاتیک، کئوردیناسیون فلز-لیگاند، پیوند هیدروژنی، برهمکنش میزبان-میهمان و برهمکنش‎­های زیست­‎مولکولی) انجام می‌شود. در تهیه سطوح الگومند نیز از روش لیتوگرافی استفاده می‌شود. این روش شامل لیتوگرافی نوری، لیتوگرافی نرم، لیتوگرافی با مهر نانویی و لیتوگرافی پروب روبشی است که در این مقاله مورد بحث قرار می‌گیرند.

این مقاله شامل سرفصل‌های زیر است:
1- مقدمه
2- مبانی خودآرایی مولکولی
3- خودآرایی شیمیایی نانوذرات بر روی سطوح بدون الگو
1-3- پیوند کووالانسی
2-3- برهمکنش‎­های غیرکووالانسی
1-2-3- برهمکنش­‌های الکتروستاتیک
2-2-3- کئوردیناسیون فلز-لیگاند
3-2-3- پیوند هیدروژنی
4-2-3- برهمکنش­‌های میزبان- میهمان
5-2-3- برهمکنش‎­های زیست‌مولکولی
4- خودآرایی نانوذرات بر روی سطوح الگومند
1-4- ایجاد الگو با استفاده از لیتوگرافی نوری
2-4- ایجاد الگو با استفاده از لیتوگرافی نرم
5- نتیجه‌گیری


لطفا برای مشاهده متن کامل مقاله ابتدا وارد سایت شوید
 

منابـــع و مراجــــع
۱ - Ling, X. Y., Reinhoudt, D., Huskens, J., “The Supramolecular Chemistry of Organic-Inorganic Hybrid Materials” Chapter 13,pp. 407-419.
۲ - Vossmeyer, T., S. Jia, E. DeIonno, M. R. Diehl, S-H. Kim, X. Peng, A. P. Alivisatos,J. R. Heath. "Combinatorial approaches toward patterning nanocrystals." Journal of Applied Physics 84, no. 7 (1998): 3664-3670.
۳ - Masuda, Yoshitake, Tetsuya Itoh,Kunihito Koumoto. "Self‐assemblymicropatterning of spherical‐particle assemblies." Advanced Materials 17, no. 7 (2005): 841-845.
۴ - Hidber, Pirmin C., Wolfgang Helbig, Enoch Kim,George M. Whitesides. "Microcontact printing of palladium colloids: micron-scale patterning by electroless deposition of copper." Langmuir12, no. 5 (1996): 1375-1380.
ارسال نظر

 
تعداد نظرات : ۴

  • جمالی

    ۱۴۰۱/۰۵/۰۲
    در سوال آسان برای تولید چند لایه نازک از پلی الکترولیت ها جواب صحیح برهم کنش الکتروستاتیکه ولی کلید کئوردیناسیون فلز-لیگاند رو جواب صحیح گرفته لطفا اصلاح کنید.

    مدیر سیستم

    ۱۴۰۱/۰۵/۰۴
    سلام 
    گزینه صحیح انتخاب شده است 
    موفق باشید
  • جمالی

    ۱۴۰۱/۰۵/۰۲
    با سلام در خودآرایی شیمیایی با پیوند کووالانسی این پیوند قوی خودآرایی رو برگشت ناپذیر نمیکنه ؟ امکان داره یه مقداری توضیح بدین.

    مدیر سیستم

    ۱۴۰۱/۰۵/۰۴

    سلام. با توجه به متن مقاله متداول‌ترین روش برای ایجاد آرایه‌های برگشت‌ناپذیر و پایدار از نانوذرات بر روی سطح زیرلایه، تشکیل پیوند کووالانسی مابین نانوذره و سطح است. در این حالت، معمولاً یک تک‌لایه خودآرایی‌شده بر روی سطح زیرلایه تشکیل می‌شود که قابلیت  برقراری پیوند کووالانسی با نانوذرات عامل‌دار‌شده را دارد.
  • لطفعلی زاده

    ۱۴۰۰/۰۵/۱۸
    فیلم آموزشی زیر مثال‌های جالبی از فرآیند خودآرایی ارائه می‌دهد. با سلام،فیلمی وجود نداره،حذف شده؟ قطعا اگر بود باعث یادگیری بهتر میشد.تشکر

    مدیر سیستم

    ۱۴۰۰/۰۹/۱۰
    سلام،
    بررسی و اصلاح شد
  • محمودی

    ۱۴۰۰/۰۵/۰۶
    ۱ - شکل زیر نشان‌دهنده مراحل تهیه بلور‌های کروی از نانوذرات فشرده بر روی سطوح الگومند است. عملکرد این فرایند بر چه اساسی استوار است؟ این سوال جوابش اصلا جور در نمیاد با چیزی که تو مقاله گفته کپشن این عکس اصلا مربوط به لیتوگرافی نوری نوشته و اون سطوح اب گریز با لیتو گرافی ایجاد شده نمیشه اساسش ابگریزی باشه به تنهایی این سوال مشکل داره

    مدیر سیستم

    ۱۴۰۰/۰۵/۱۶
    با سلام
    شکل طرح با استفاده از لبتوگرافی نوری ایجاد شده ولی محل واکنش و رشد را خاصیت آب‌گریزی و آب‌دوستی که بواسطه اصلاح شیمیایی سطح ایجاد شده، تعیین می‌کند. از این رو اساس فرایند خودآرایی این خاصیت است. به این بخش از متن توجه کنید:
    در حالت کلی، ایجاد الگو‌های شیمیایی براساس میزان آب‌دوستی متغیری که در طول سطح وجود دارد، متداول‌ترین روش برای خودآرایی بلور‌های سه‌بعدی و چند‌جزئی از نانوذرات به شمار می‌رود.